Świat maseł naturalnych

Masła są obok olejów bardzo popularnymi tłuszczami wykorzystywanymi w formulacjach kosmetycznych. Produkuje się je w różnoraki sposób. Niektóre otrzymywane są z nasion, inne powstają przy pomocy uwodornienia olejów, jeszcze inne zawierają w swoim składzie substancje takie jak np. parafina, woski.

Masła są obok olejów bardzo popularnymi tłuszczami wykorzystywanymi w formulacjach kosmetycznych. Produkuje się je w różnoraki sposób. Niektóre otrzymywane są z nasion, inne powstają przy pomocy uwodornienia olejów, jeszcze inne zawierają w swoim składzie substancje takie jak np. parafina, woski.
Skupmy się na tych najbardziej wartościowych dla naszej skóry, czyli naturalnych masłach otrzymywanych z nasion.

Niewątpliwie najpowszechniej stosowanym w kosmetykach jest masło shea, inaczej nazywane z języka francuskiego karité. Drzewa shea rosną w Afryce, a ich owoce przypominają małe owoce awokado. Orzechy znajdujące się w owocach są surowcem, z którego otrzymuje się masło shea. Masło to odżywia skórę oraz tworzy film ochronny zapobiegający jej odwodnieniu. Chroni skórę przed niesprzyjającymi czynnikami pogodowymi oraz agresją promieniowania UV. Jest także wykorzystywane w kosmetykach dla suchych i zniszczonych włosów.

Bardzo popularne jest też masło kakaowe - otrzymywane z nasion owoców kakaowca właściwego Theobroma cacao. Ma formę stałą w temperaturze pokojowej, ale łatwo topnieje w kontakcie ze skórą. Zapobiega wysuszaniu skóry i pogłębianiu się zmarszczek. Zmniejsza degenerację komórek skóry i przywraca elastyczność. Wykorzystywane jest w kremach, balsamach, mydłach, kosmetykach promieniochronnych. Dodawane w postaci naturalnej nadaje przyjemny zapach preparatom, których jest składnikiem.

Wymienione powyżej masła pochodzą głównie z kontynentu afrykańskiego. A co oferują inne strony świata?
Skarbnicą interesujących składników kosmetycznych jest region Amazonii. Roślinność tego obszaru to źródło unikalnych surowców. Wśród drzew Amazonii występuje cupuaçu, którego owoce znane są na świecie za sprawą czekolady cupuaçu. Z kolei cenione w kosmetyce masło cupuaçu posiada bardzo dobre właściwości emoliencyjne i dobrze rozsmarowuje się na skórze. Zapewnia wysoką zdolność absorpcji wody, ponad 200% wyższą niż lanolina, toteż jest jej roślinnym substytutem.

Masło muru-muru pochodzące z Ameryki Południowej jest bogate w kwasy tłuszczowe: oleinowy, laurynowy i mirystynowy. Dzięki kwasowi oleinowemu może zapewnić doskonałe właściwości emoliencyjne oraz nawilżające skórze i włosom. Sprawdza się także w produktach przeznaczonych do poprawy miękkości i elastyczności wysuszonej oraz dojrzałej skóry.

Dość często stosowanym w kosmetykach jest masło mango. Chociaż drzewa mango można spotkać w wielu krajach, takich jak Brazylia, Meksyk, Chiny, to największym eksporterem oleju pozyskiwanego z pestek jego owoców są Indie. Masło mango jest półstałym olejem ekstrahowanym z nasion. To dobry emolient o miękkiej konsystencji pozwalającej na łatwe mieszanie go z innymi tłuszczami i olejami.

Masła kokum i mowrah także pochodzą z Indii. Kokum, cenione ze względu na swoje właściwości emoliencyjne, jest używane jako naturalny surowiec nawilżający utrzymujący miękką, jedwabiście gładką skórę. Jest skuteczne w pielęgnacji bardzo suchej, popękanej skóry. Masło mowrah natomiast posiada wysoką zawartość kwasów: oleinowego, palmitynowego, stearynowego i linolowego. Zapobiega suchości, działa przeciwzmarszczkowo.

Przyjazne skórze masła znajdują zastosowanie w różnorodnych kosmetykach: kremach, balsamach, masłach do ciała, produktach do pielęgnacji ust, kosmetykach po goleniu, preparatach do pielęgnacji włosów.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz