Olej Jojoba - ciekawy składnik, który właściwie nie jest olejem

Olej jojoba - to obecnie jeden z najbardziej cenionych komponentów kosmetycznych na świecie. Opisując go używa się nazwy olej, ale w rzeczywistości jest to kompleks mieszaniny estrów, będących nadrzędnymi w stosunku do triglicerydów. 

Ponad 97% oleju jojoba jest skomponowane z układu płynnych estrów woskowych z kombinacją tokoferoli, wolnych steroli i innych niezmydlających się materiałów równoważących. Ważną cechą funkcjonalną różniącą olej jojoba od olejów triglicerydowych jest to, iż te ostatnie łatwo ulegają hydrolizie i utlenianiu podczas procesu metabolizmu, natomiast estry woskowe jojoby przeciwstawiają się hydrolizie i utlenianiu.

Olej jojoba otrzymywany jest z ziaren krzewu Simmondisia chinensis, który pochodzi z pustyni Sonorna w Ameryce Północnej. Ze względu na cenne wartości uprawa rośliny została rozpowszechniona na innych terenach kuli ziemskiej. Ok. 50% ziarna stanowi mieszanina długołańcuchowych estrów, pozyskiwanych poprzez mechaniczne tłoczenie. Ekstrakcja oleju jojoba z ziaren będących w optymalnej kondycji daje czysty, wstępny produkt, który poddawany jest minimalnej obróbce lub rafinacji. Najczęściej produkowanymi obecnie rodzajami oleju jojoba są:
- gatunek złoty
- forma rafinowania
- olej dekoloryzowany / deodoryzowany
Pierwszy rodzaj używany jest do bezpośredniej aplikacji na skórę oraz do kosmetyków, w których żółty kolor, zmieniający barwę produktu gotowego, a także naturalny zapach są akceptowalne w preparacie finalnym. Formy rafinowane, dekoloryzowane i deodoryzowane wybierane są przez formulatorów chcących osiągnąć białą masę kosmetyków, bezzapachową bądź z lekkim zapachem oleju.

Olej jojoba dla skóry

Najbardziej efektywne składniki w produktach do pielegnacji skóry to te, których właściwości chemiczne i fizyczne są zbliżone do właściwości warstw powierzchniowych skóry. Skład chemiczny oleju jojoba przypomina ludzkie sebum - estry woskowe zawarte w łoju skórnym i w oleju jojoba są zbliżone swoją budową w około 30%. Olej pomaga zachować równowagę sebum w skórze, toteż polecany jest zarówno osobom, które mają cerę tłustą, jak i tym, dla których charakterystyczna jest cera sucha.
Olej jojoba znacznie redukuje transepidermalną utratę wody, w związku z czym ma doskonałe właściwości nawilżające i nadaje cerze blask. Warto dodać, iż nie sprawia, że skóra staje się świecąca, pozostawia ją atłasową w dotyku, bez uczucia tłustości. Dzięki temu, że szybko przenika przez skórę wykazuje właściwości zmiękczające.
Obecność w oleju witaminy E, która jest naturalnym antyoksydantem, spowalnia proces starzenia się skóry, wzmacnia elastyczność i jędrność. W związku natomiast z zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odbudowują warstwę lipidową naskórka, olej jojoba ma działanie regenerujące.

Olej jojoba dla włosów

Jojoba ma bardzo korzystny wpływ na włosy i skórę głowy. Olej wykorzystywany jest m.in. w szamponach, odżywkach, maskach, a także preparatach leczniczych do skóry głowy. Tu również reguluje sebum, wnika do skóry głowy oraz trzonu włosa, rozpuszczając i rozluźniając utwardzoną warstwę łoju. Olej jojoba - to doskonały środek oczyszczający, potrafi usuwać z włosów kleistą warstwę utworzoną przez różnorodne preparaty do stylizacji oraz cząsteczki zanieczyszczonego powietrza. Pozostawia włosy czystymi, nawilża je poprawiając teksturę włosa, nadaje połysk i  miękkość.

 

Bibliografia
1. Materiały producentów i dystrybutorów składników kosmetycznych
2. poradnikzdrowie.pl: „Olej jojoba: właściwości i zastosowanie w kosmetyce”

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz