Cenne kwasy OMEGA

Studiując właściwości różnych olejów roślinnych spotykamy informacje o zawartości w nich kwasów omega. Czym charakteryzują się te kwasy i jakie dobroczynne działanie oferują kosmetykom? Przyjrzyjmy się im bliżej.

Wyróżniamy kwasy: omega-3, omega-6 i omega-9, które wspólnie tworzą grupę NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega-3 i omega-6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w ich cząsteczkach występują dodatkowe wiązania podwójne. Nasz organizm nie potrafi wytworzyć kwasów tłuszczowych o kilku wiązaniach podwójnych, ale są mu one niezbędne do właściwego funkcjonowania. Dlatego musimy regularnie dostarczać je w jedzeniu. Omega-9 należą do kwasów jednonienasyconych. Mają tylko jedno wiązanie podwójne i organizm umie je syntetyzować. Ale również w tym przypadku ważna jest odpowiednia dieta, nie wszystkie organizmy potrafią wytworzyć kwasy omega-9 w odpowiedniej ilości.

Możemy znaleźć wiele literatury mówiącej o dobroczynnym wpływie kwasów omega na nasze zdrowie, o tym jakie schorzenia pomagają one leczyć, jakim dolegliwościom mogą zapobiegać oraz jak ważna jest odpowiednia proporcja między kwasami omega-3 i -6.
Co jest istotne biorąc pod uwagę naszą skórę? Otóż w aplikacji powierzchniowej niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pozwalają zachować powierzchniowy bilans lipidowy, unikając problemów keratynizacji, a także poprawiając gojenie. Kwasy linolowy i linolenowy są potrzebne przy formowaniu bariery lipidowej naskórka. Uważa się, iż kwas linolowy pozwala zredukować zaskórniki i podrażnienia z nimi związane. Używając do pielęgnacji różnorodnych olejów roślinnych, nie tylko natłuszczamy skórę, ale również dostarczamy jej wartościowe składniki odżywcze, m.in. kwasy omega. Spójrzmy na wybrane oleje i dowiedzmy się nieco więcej.

Olej makadamia
Otrzymywany jest z orzechów drzewa makadamia. Posiada wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z rodziny omega występuje tu kwas oleinowy, należący do grupy omega-9. Olej makadamia wykazuje bardzo dobre właściwości utrzymania nawilżenia, odżywia skórę suchą, odwodnioną, dojrzałą. Jest pomocny podczas występowania poparzeń słonecznych, a także w procesie gojenia się ran.

Olej ze słodkich migdałów
Pozyskiwany jest z nasion migdałowca, którymi są znane nam migdały. W oleju tym ponad 90% frakcji lipidowej stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe: oleinowy (omega-9) oraz linolowy (omega-6). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, są uważane za zasadnicze dla prawidłowego przebiegu wielu funkcji, np. syntezy prostaglandyn (substancji odpowiedzialnych za objawy stanu zapalnego). Ponieważ skóra sucha wykazuje zredukowany poziom kwasu linolowego, sugeruje się, iż kwas ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania bariery ochronnej skóry. Oprócz tego ceramidy obecne w naskórku zawierają pochodne kwasów tłuszczowych, wśród których 41% stanowią pochodne kwasu linolowego. Kwas oleinowy usprawnia transport wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w głąb skóry, ponieważ sprzyja penetracji skóry poprzez mechanizm zmiękczania warstwy rogowej.

Olej arganowy
Jego źródłem są nasiona drzewa argania spinosa, występującego tylko w Maroku. Olej arganowy to kolejny olej bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: oleinowy i linolowy. Wysoka zawartość wymienionych kwasów sprawia, że olej ten pomaga walczyć z przedwczesnym starzeniem się skóry oraz utratą jej elastyczności. Posiada właściwości nawilżające i restrukturyzujące. Jest stosowany m.in. w kremach przeciwzmarszczkowych, kremach do rąk, mleczkach do ciała, różnego rodzaju kosmetykach o działaniu regeneracyjnym i rewitalizującym.  

Olej z baobabu
Otrzymywany z nasion drzewa baobabu, uznawanego za jedno z najstarszych drzew na świecie. Jest ceniony za swoją stabilność i dobre właściwości absorpcyjne, co związane jest z wysoką zawartością kwasu oleinowego (omega-9). Olej z baobabu zawiera również kwas linolowy (omega-6). Dzięki wspaniałym właściwościom odżywczym, wynikającym z obecności NNKT, a także innych wartościowych składników, olej ten stosowany jest w różnorodnych preparatach kosmetycznych.

 

Bibliografia
1. poradnikzdrowie.pl: „Kwasy tłuszczowe omega-3, 6, 9: działanie i źródła w żywności”
2. Materiały producentów i dystrybutorów składników kosmetycznych

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz